Kompetenceforløb for medhjælpere & vikarer i Gentofte Kommune

Få et unikt, praksisnært og handlingsorienteret Relationskompetenceforløb for medhjælpere & vikarer hos Gentofte Kommune

Praktisk Information

Kursets Indhold for Gentofte Kommune

Tilmeld Jer forløb i Gentofte Kommune

Gentofte Kommune kan nu tilbyde pædagogiske medhjælpere og vikarer et målrettet kompetenceforløb fra Relationsformidlerne. Dette fire måneder lange forløb har til formål at styrke medarbejdernes relationskompetencer og sikre, at de er bedst muligt rustet til at skabe trygge og udviklende miljøer for børnene.

Første modul introducerer et børnesyn baseret på princippet “Mennesker gør det godt, hvis de kan”. Deltagerne får indsigt i, hvordan denne forståelse kan bruges til at styrke relationerne til børn og forældre i Gentofte. Modul to sætter fokus på konflikthåndtering med Low Arousal-tilgangen, hvor deltagerne lærer at håndtere udfordringer på en rolig og refleksiv måde.

Det tredje modul dykker ned i udviklingsstøttende kommunikation og betydningen af trygge tilknytningsmønstre. Med konkrete værktøjer lærer deltagerne, hvordan de kan skabe nærvær og støtte børnenes udvikling. Det sidste modul arbejder med følelsesmæssig udvikling gennem leg, hvor Sunshine Circles©-metoden bruges til at fremme børns selvregulering og trivsel.

Hvis I samler 25-30 deltagere, kan forløbet afholdes i Gentofte Kommune og tilpasses jeres behov. Undervisningen gennemføres som en kombination af en lørdag og tre aftenworkshops. Dette kompetenceforløb er en værdifuld investering i pædagogisk kvalitet og faglig udvikling for kommunens dagtilbud.

Praktisk Information omkring forløbet

Kurset kommer til Gentofte Kommune, hvis I samler et hold på mellem 25-30 deltagere.

Målgruppe

Pædagogmedhjælpere Pædagogiske assistenter Vikarer Køkken- og rengøringspersonale med kontakt til børnene

Underviserne

Dette kursus faciliteres af to dygtige og inspirerende undervisere fra Relationsformidlerne

Tidspunkt

Tidspunkt og datoer for kurset tilpasses den ramme I ønsker. En typisk ramme er 1 lørdag fra kl. 9-15 og 3 aftenworkshops fra kl. 17-20.

Lokation

Da kurset kommer til jer, i Gentofte Kommune vil I selv vælge lokationen for kurset

Kursets indhold

Relationskompetenceforløbet opkvalificerer dig i forhold til at tilbyde børn og unge den bedst mulige udviklingstøtte.

Igennem en periode på fire måneder, med fire kursusdage, vil du opleve at navigere med større sikkerhed i relationen til børn, kolleger og forældre.

Modul 1

Det Nye vs. det gamle børnesyn – Mennesker gør det godt hvis de kan

Når man som medhjælper oplever sig presset, føler, at al ens tid bruges på ”brandslukning” og oplever sig udfordret af enkelte børn eller familier, kan følelsen af afmægtighed nemt snige sig ind i arbejdet.

På Modul 1 vil du blive præsenteret for en forståelsesramme, der vil give dig konkrete tilgange og værktøjer til at afhjælpe følelsen af afmægtighed og styrke dine relationer til børnene samt deres forældre.

På dette modul sætter vi børnesynet under lup og går i dybden med, hvad vi hver især selv bringer ind i relationen til de mennesker, vi arbejder med.

For hver undervisningsgang vil du blive sendt tilbage til praksis med en konkret aktion, som du sammen med dine kolleger afprøver imellem modulerne.

Affektions trekanten
Dreng med pensel der maler ansigt

Modul 2

Nye veje til konflikthåndtering – med Low Arousal tilgangen

Oplev at blive klædt på til at takle konflikter på en god måde.
Mange af os oplever at komme til kort, når de STORE følelser raser, og børnene enten kommer i konflikt med os eller med hinanden.

Måske kommer vi utilsigtet til selv at optrappe en konfliktsituation ved f.eks. at hæve stemmen eller insistere på, at børnene skal kigge på os, imens vi taler til dem.

På modul 2 får du viden om konflikthåndtering og bliver klædt på til at anvende den mest effektive tilgang, når det kommer til konflikthåndtering, nemlig Low Arousal-tilgangen.

Modul 3

Betydningen af udviklingsstøttende kommunikation & de fire tilknytningsmønstre

Vil du også gerne blive helt skarp på, hvordan du tilbyder børnene den bedst mulige udviklingstøtte og sikrer at skabe lommer af nærvær og udviklende øjeblikke med børnene, så vil modul 3 vise dig vejen.

På Modul 3 vil du få en introduktion til de udviklingstøttende samspilselementer med inspiration fra den filmbaserede Marte Meo-metode. Modulet giver dig en større bevidsthed om dine egne samspilskompetencer, og hvad du skal gøre mere af for at møde børnene/de unge inden for Nærmeste Zone for Udvikling.

Samtidig dykker vi ned i tilknytningsteorien og undersøger, hvordan du kan understøtte udviklingen af et trygt tilknytningsmønster hos børn og unge.

Hænder der hjælper hinanden
Pige der er ked af det - Relationsformidlerne

Modul 4

Understøttelse af børns følelsesmæssige udvikling & regulering i samspil igennem leg

Måske kan du genkende, at nogle af de børn, du har på stuen, kan opleves langt yngre end deres reelle alder. Måske fremstår de uregulerede og umodne i deres reaktionsmønstre. Måske har de svært ved at koncentrere sig eller ses hurtigt gå fra en tilstand til en anden, fx blive meget vrede eller kede af det.

Mange af disse børn har følelsesmæssige udækkede behov, som vi i vores samspil må have greb til at imødekomme, hvis vi skal hjælpe børnene på niveau med deres biologiske alder.

Igennem lege inspireret af Sunshine Circles© vil du på modul 4 få viden om – og konkret inspiration til – at forstærke børns følelsesmæssige trivsel og styrke børnenes evne til selvregulering i samspil.

Sunshine Circles© er voksenstrukturerede legegrupper, som teoretisk tager afsæt i den neuroaffektive udviklingspsykologi. Igennem modulet vil du få en skærpet bevidsthed om de fire dimensioner, der skal være til stede i en pædagogisk hverdag – Struktur, Omsorg, Engagement og Udfordring.

Dagen afsluttes med uddeling af kursusbeviser, og vi fejrer din udviklingsrejse.

Kompetenceforløb for Medhjælpere & Vikarer i Gentofte Kommune - Kom i gang nu