Home » Kurser » Kursusforløb For Dagplejere
Relationskompetenceforløb for dagplejen
Ønsker du at højne kvaliteten i din dagpleje i 2024? Relationsformidlerne tilbyder et intensivt kompetenceforløb til dagplejere, der ønsker at finde nye veje til at styrke børns trivsel og udvikling samt skabe meningsfulde relationer.



Forløbets udbytte for dagplejerne
Dagplejerne vil gennem forløbet få
- En grundig introduktion til Marte Meo-metodens udviklingsstøttende samspilselementer.
- Erfaring med videoanalyse som redskab til at styrke relationerne til børnene.
- Et nyt perspektiv på egen praksis og de mønstre, der præger arbejdet.
- Et styrket pædagogisk fundament og inspiration til refleksion og evaluering.
- Værktøjer til at håndtere konfliktsituationer med Low Arousal-tilgangen.
- Viden om tilknytningsmønstre og strategier til at støtte sårbare børn.
- Fokus på sprogbrug og ændring af uhensigtsmæssige fortællinger om børn og forældre.
- Konkrete metoder til at understøtte børns følelsesmæssige udvikling og skabe inkluderende børnefællesskaber.
Forløbets struktur
Forløbet er opbygget af fire moduler, der kombinerer teori, praktiske øvelser og videoanalyse fra egen praksis
Omfang: Forløbet omfatter fire moduler, typisk fordelt over fire måneder, og inkluderer aktionslæring mellem hver session. Kurset kickstartes med en kursusdag fra 9-15. De efterfølgende gange facilteres af Relationsformidlernes erfarne konsulenter på jeres aftenmøder fx fra 17-20
Derudover medfølger kursusmaterialer og alle deltagere modtager et kursusbevis ved forløbets afslutning.
Dette relationskompetenceforløb er designet til at skabe varige positive forandringer i dagplejen og styrke både børns og dagplejernes trivsel.
Modul 1
Nye veje til en refleksiv praksis
- Introduktion til Marte Meo-metoden og Low Arousal-tilgangen.
- Fokus på dagplejernes egne mønstre og triggere i relationerne.
- Konkrete kommunikative greb til at understøtte børns udvikling.
Modulet giver jer mulighed for at arbejde i dybden med jeres børnesyn og klæde jer på til at arbejde med afsæt i de udviklingstøttende samspilselementer i Marte Meo-metoden. I vil som dagplejere få mulighed for at ‘gå på opdagelse’ i, hvad I selv bringer med ind i relationen til de børn og de forældre, som I omgås i jeres hverdag. I får blik for egne mønstre, egne triggere og hvad der virker ’bag om ryggen’ på jer, når I bliver udfordret i arbejdsrelaterede situationer.
På modul 1 får I ligeledes en introduktion til de udviklingstøttende samspilselementer, og med inspiration fra den videobaserede Marte Meo-metode vil I få helt konkrete kommunikative greb til at tilbyde børnene den bedst tænkelige udviklingsstøtte. I vil løbende blive sendt ud af døren med konkrete øvelser og fokuspunkter, som vi samler op på de efterfølgende gange. Alle gange vil I på skift blive bedt om at medbringe egne samspilsoptagelser, som vi laver analyse på med fokus på alt det, der fungerer i samspillet, og det, barnet/børnegruppen viser, de har brug for endnu mere af.

Modul 2
Tilknytningsmønstre og deres betydning
Viden om tilknytning og strategier til at støtte utrygt tilknyttede børn.
Videoanalyse med fokus på at identificere styrker og udviklingspotentialer.
Modulet vil altid indledes med, at der følges op på de erfaringer, I har gjort jer i forhold til den aktion, I blev sendt ud ad døren med den forrige gang. Modulet giver jer viden om de betydningsfulde og sejlivede tilknytningsmønstre. I vil få en skærpet opmærksomhed på de børn, der er utrygt tilknyttet, og greb til at støtte dem hen imod en tryggere tilknytning. Vi dykker samtidig ned i nogle af jeres medbragte samspilsoptagelser med udvalgte børn, som I ønsker at lave en særlig indsats i forhold til. I vil modtage videosupervision med afsæt i Marte Meo-metoden, og gennem jeres egne samspilsoptagelser vil I få skærpede kompetencer til at finde ressourcerne, der er til stede i jeres samspilskompetencer. Samtidig vil I få en større bevidsthed om, hvad I skal gøre mere af for at møde børnene inden for Nærmeste Zone for Udvikling.

Modul 3
Understøttelse af følelsesmæssige kompetencer
Metoder inspireret af Sunshine Circles© til at styrke børns trivsel.
Fokus på struktur, omsorg, engagement og udfordring i den pædagogiske hverdag.
Modulet giver jer viden om, hvordan I kan understøtte børnenes følelsesmæssige kompetencer – herunder evnen til at regulere sig i samspil. Igennem metoden inspireret af Sunshine Circles© vil I få konkret inspiration til at forstærke børnenes følelsesmæssige trivsel og skabe inkluderende børnefællesskaber. I vil få en skærpet bevidsthed om de fire dimensioner, der skal være til stede i en pædagogisk hverdag – Struktur, Omsorg, Engagement og Udfordring. Sunshine Circles© er voksenstrukturerede legegrupper, som teoretisk tager afsæt i den neuroaffektive udviklingspsykologi.
Vi kigger igen på optagelser fra jeres egen praksis, og I sendes ud af døren med en konkret aktion.

Modul 4
Nye veje til konflikthåndtering
- Indsigt i konfliktnedtrappende tilgange og Low Arousal-metoden.
- Fokus på sprogets rolle i at åbne eller lukke handlemuligheder.
Modulet giver jer indsigt i, hvordan I undgår at optrappe konflikter med børnene. I får greb til at kravtilpasse og finde nye veje til at understøtte børns konflikter med blik for egen definitionsmagt, hvor det ofte ender med, at et barn er offer, og et barn er krænker i konflikten. Vi kigger på, hvordan vi kan hjælpe børnene med at få stærke relationer frem for at afvise hinanden, efter de måske har taget hinandens legetøj.
I vil få blik for, hvordan jeres sprogbrug omkring børn og familier henholdsvis kan åbne og lukke for handlemuligheder i praksis. I vil få indsigt i, hvordan I håndterer, evaluerer og forandrer de situationer, hvor børnene eventuelt siger nej til jeres krav, eller hvor konflikter optrappes, og I rammer jeres metodeloft.
Vi kigger igen på optagelser fra jeres egen praksis, og I sendes ud af døren med en konkret aktion.
